Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Akciók A stílus Magunkról Szolgáltatásaink Blog Eseménynaptár Referencia Letöltések Kapcsolat


Webáruház


ReklámajándékokMit tud a jó borhûtõ?

Mire figyeljünk, amikor borhûtõt szeretnénk vásárolni?

Néhány hasznos tanács a jó borhûtõ kiválasztásához:

A borhûtõkben a palackok természetesen fektetve helyezhetõek el.  Néhány  esetben szükség lehet arra, hogy egy-egy palack állítva, vagy döntött állapotban kerüljön bemutatásra.  A tartós tárolás azonban,  fektetett állapotban javasolt. Így azon típusok,  amelyekben csak állítva helyezhetõek el a palackok, nem igazán megfelelõek.

 

A legfontosabb kritériumok a palackok megfelelõ és igényes tárolásához:

Tökéletesen szabályozott hõmérséklet:

A hõmérséklet-ingadozás a tárolt borok minõségét rontja. A hõmérséklet legyen kiegyensúlyozott! Természetes pincékben a hõmérséklet tartósan és kiegyensúlyozottan 12-13 °C körül alakul. A jobb borhûtõk ezt a hõmérsékletet biztosítják, kombinálva az egyes borok által igényelt hõmérséklettel.

Szabályozott hõmérséklet viszonyok:

A borhûtõnek digitálisan beállított hõmérsékleti értéken kell tudni mûködni. Több tárolási zóna esetén, erõsen javasolt a terenként külön vezérelt hõmérséklet. A legtöbb gyártó egy téren belül több hõmérsékleti zónát alakít ki.

Az ajtó:

Optimális esetben teli ajtó javasolt, amely nem engedi át az UV sugarakat, így õrizvén a betárolt palackok minõségét. Azonban számos esetben a bemutatás a cél, ilyenkor javasolt, hogy vagy UV-védett, hõkezelt üveggel ellátott készüléket válasszunk, vagy utólagosan fóliázzuk le az üvegajtót. Az üvegajtók nagyobb borhûtõ modellek esetében lehetnek nyíló vagy toló kivitelûek, amelyek rendkívül látványos bemutatást tesznek lehetõvé borozóknak vagy éttermeknek. Az üvegajtó minden esetben legyen hõkezelt, illetve UV szûrõs kivitelû!

Mechanikai hatások:

Ha a rezgéscsillapítás nem kielégítõ, akkor hosszútávon a betárolt palackok jelentõs rezgésártalomnak vannak kitéve.

Páratartalom:

A nagyobb borhûtõ készülékek rendelkeznek vezérelt páratartalom szabályozással. A hosszú távon javasolt átlagos páratartalom 55% és 65% között alakul. Számos standard készülékben ezt egyéb trükkökkel /alternatív módszerekkel oldják meg (például strukturált felületû belsõ lávakövek használata).  A javasolt módszer a ventillációs hûtés használata, ahol a hûtõbordákról lelépõ levegõ a megfelelõ páratartalmat is biztosítja. Igaz, ez a megoldás egy minimális vibrációval járhat, de fordulatszám szabályozásával állítható ventillátorokkal a belsõ légkeringetési sebesség optimalizálható.

 

Borok optimális hûtési hõmérséklete:

 

A borok optimális tárolási hõmérsékleten tárolva, tovább megõrzik a kívánt állagukat és zamatukat, valamint értékes tulajdonságaikat. A jó minõségû palackozott bor igen kényes az optimális tárolási hõmérsékletre, így azt minden esetben biztosítanunk kell a palackozott borok tárolása során, máskülönben a helytelen tárolás a minõség rovására mehet.

Szobahõmérsékleten tárolva a borok hamar öregszenek, azaz elveszítik jó tulajdonságaikat. A megfelelõ tárolási hõmérséklet biztosítása nem elég. A hõmérséklet-ingadozások mindenképpen elkerülendõk, azaz a tárolási hõmérsékletnek a lehetõ legkiegyenlítettebbnek  kell lennie! Nagymértékû és rendszeres hõmérséklet-ingadozás esetén (+/- 10C°) a palackozott borban zajló kémiai folyamatok felborulnak, aminek következtében a tárolt borunk minõségét tönkretehetjük, azaz a bor fejlõdése megáll (túl hideg hûtõben/helyen) vagy a borunk hamar öregedik – elvénül (túl magas hõmérséklet esetén).


Az optimális és javasolt tárolási hõmérsékletek a következõk:

Nagy bordói vörös, Shiraz 16-17° C
Côtes du Rhône vörös/Barolo 16-17° C
Nagy burgundi vörös/ bordói vörös 15-16° C
Fiatal burgundi vörös 14° C
Fiatal, könnyû, gyümölcsös vörösborok 11-12° C
Portói bor 15° C
Édes borok 6° C
Rozé és korai borok  10-12° C
Száraz fehérborok 10-12° C
Fiatal Beaujolais/összes fehérbor kevés maradékédességgel 10-11° C
Régi fehérborok/nagy chardonnay 9-10° C
Fiatal fehérborok késõitõl kezdve 7-8° C
Fehérborok Lire/Entre-deux-Mers 7-8° C
Pezsgõ 7-8° C
Sherry 8-9° C
Jégbor 6° C

Sose hagyjuk figyelmen kívül, hogy a borokat mindig egy kicsit hidegebbre kell hûteni, mint az ideális szervírozási hõmérséklet, mivel azok a pohárba töltést követõen 1-2 °C-t felmelegednek!

Ezen szakmai tanácsokat a hutomester.hu szakmai blog bocsátotta rendelkezésünkre.


« Vissza az elôzô oldalra